کنترل پنل PLESK


کنترل پنل PLESK - مقدمه
 
 
PLESK یک کنترل پنل مجتمع و قدرتمند محصول شرکت SWsoft برای مدیریت امکانات سرورهای اینترنتی می باشد که بر روی هر دو نوع هاستینگ بر پایه ویندوز و لینوکس قابل نصب بوده و دارای محیطی کاملا دوستانه و آسان برای مدیریت منابع سرور و تخصیص آنها می باشد. در این سلسله مقالات به نحوه کارکردن با این کنترل پنل پرداخته می شود.
این نرم افزار که توسط فراهم کنندگان باسابقه سرویس های اینترنتی نیز مورد استفاده قرار می گیرد برای مدیریت بر هاستینگ های اختصاصی، اشتراکی و مجازی دارای امکاناتی کاربردی و محیطی دوستانه است. فراهم کنندگان سرویس های هاستینگ حرفه ای Hosting Service Providers - HSP نیز با استفاده از ابزارهای موجود در این نرم افزار می توانند توسعه آسان و سریعی در مورد سرورهای لینوکسی به اجرا بگذارند. تعداد زیادی از عملیات موجود در این کنترل پنل می تواند به صورت اتوماتیک برنامه ریزی شده و اجرا گردد که باعث صرفه جویی در هزینه های اجرایی و مدیریت بر سرور شده ، سودبخشی و رضایت مشتری را نیز به همراه خواهد داشت. بنابراین، هاستینگ هایی از نوع Dedicated hosting ، Shared hosting ، VPS و Reselling hosting می توانند از امکانات این نرم افزار به خوبی استفاده نمایند.
 
چهار نوع سطح دسترسی یا ورود به سیستم در پلسک وجود دارد:
- Administrator : مدیر یا بالاترین سطح دسترسی به سیستم که امکان ایجاد و مدیریت بر تمام گزینه های هاستینگ را فراهم می کند. سرورهای چندگانه می توانند به طور مرکزی و از طریق این نوع سطح دسترسی کنترل شوند.
- Client / Reseller : سطح دوم دسترسی به سیستم که امکان ایجاد و مدیریت بر دامنه یا گروه های دامنه را فرام می کند.
- Domain Owner : سطح سوم دسترسی به سیستم که با امکاناتی معین شده و از پیش تعریف شده توسط سطوح بالاتر می تواند بر یک دامنه کنترل داشته باشد.
- Mail User : سطح چهارم دسترسی به سیستم که امکان مدیریت بر تمام گزینه های ایمیل مانند تغییر رمزعبور، تنظیم آنتی ویروس یا $$$$$های SPAM و غیره را فراهم می نماید.
بنابراین، امکان کنترل مستقیم تمام امکانات سرور یا صدور مجوزهای نمایندگی Delegate permissions برای سطوح پایین تر وجود دارد. مثلا از طریق مجوزهای مربوط به Domain Owner ، صاحب یک دامنه می تواند موارد زیر را تحت پوشش داشته باشد.
- تغییر پسوردهای ورود به کنترل پنل، اف تی پی و سرویس ایمیل.
- ایجاد و میزبانی یک یا چند وب سایت برای خود یا دیگران.
- ایجاد و مدیریت بر دیتابیس و برخی نرم افزارهای کاربردی.
- سفارش و نصب گواهی نامه های SSL برای ایجاد ارتباط امن اینترنتی. (فقط برای وب سایت هایی که دارای یک آدرس آی پی اختصاصی Dedicated IP Address باشند و نه یک آدرس آی پی اشتراکی میان چند سایت)
- ایجاد و مدیریت بر نام های زیردامنه (Subdomain).
- حمایت از بخش هایی از آدرس های وب با استفاده از ایجاد رمزعبور.
- اختصاصی کردن سیستم گزارش خطاهای سرور.
- پشتیبان گرفتن از یک سایت وب و دیتابیس های موجود یا بازگرداندن آنها.
- تنظیم برنامه های زمانبندی شده Schedule برای ایجاد پشتیبان.
- ایجاد ومدیریت بر آدرس های دریافت ایمیل و تنظیمات حفاظتی مربوط به آن.
- مشاهده آمار مصرف موجودی منابع هاستینگ و دریافت گزارش از طریق ایمیل.
- مشاهده فایل ها و پوشه ها و مدیریت بر آنها از طریق FTP و File Manager و سایر امکانات.
امکانات بالا بسته به رتبه خریداری شده هاستینگ می تواند محدود یا گسترده باشد. در ادامه به بررسی قابلیتهای مدیریتی کنترل پنل برای سطوح مختلف پرداخته می شود.
 
 
 
کنترل پنل PLESK – ورود به سیستم
 
آموزش های ارائه شده کار با کنترل پنل PLESK مربوط به نسخه 8.3 ویندوزی این نرم افزار است. با این حال مفاهیم مشترک فراوانی میان نسخه های مختلف یا نسخه ویندوزی و یونیکس وجود دارد. در این سلسله مقالات ابتدا با ساده ترین مفاهیم کار با کنترل پنل آشنا می شویم و بتدریج به سمت نکات کاربردی تر پیش می رویم. در این مقاله به بررسی ورود به کنترل پنل و درخواست برای رمزعبور فراموش شده پرداخته شده است.
برای ورود به کنترل پنل پلسک باید مراحل زیر را طی نمود:
- آدرس ورود به کنترل پنل را در نوار آدرس مرورگرتان بنویسید. مثلا [برای مشاهده لینک ها شما باید عضو سایت باشید برای عضویت در سایت بر روی اینجا کلیک بکنید] و بجای your-domain نام دامنه ای را که برای سایت خود به ثبت رسانده اید تایپ کنید.
- در صفحه ای که باز می شود، نام کاربری و رمزعبوری که فراهم کننده هاستینگ در اختیار شما قرار داده به ترتیب در کادرهای login و password وارد کنید.
- اگر برای نخستین بار است که به کنترل پنل خود وارد می شوید، زبان مورد استفاده برای نمایش محتویات کنترل پنل را از منوی interface language انتخاب کنید. اگر پیش از این، زبان مورد استفاده کنترل پنل را انتخاب کرده و تنظیمات مربوط به آن را ذخیره نموده اید این بار هنگام ورود عبارت user default را در منوی زبان به حالت خود بگذارید.
- اکنون برای ورود بر روی login کلیک نمایید.
توجه برای فروشندگان مجدد هاستینگ (Hosting resellers) : مشتریان شما برای ورود به کنترل پنل خودشان باید نام دامنه خود را به عنوان نام کاربری در کادر login تایپ نمایند. مثلا my-domain.comفراموش کردن رمزعبور هنگام ورود به کنترل پنل روی لینک Forgot your password? کلیک کرده و درصفحه ای که باز می شود نام کاربری و ایمیل خود را به ترتیب در کادرهای login و e-mail وارد کرده و روی دکمه ok کلیک کنید. رمز عبور شما به آدرس ایمیلتان ارسال می شود.
 
صفحه ورود به کنترل پنل می تواند در حالت standard view، یک نمای ساده desktop view یا ترکیبی از این دو حالت باز شود. نمای اول یا نمای استاندارد به عنوان حالت پیشفرض و متداول کنترل پنل به دو بخش تقسیم می شود. بخش هدایت navigation در سمت چپ و بخش اصلی که عملیات کنترل از طریق آن انجام می شود در سمت راست قرار دارد. نمای استاندارد می تواند آمار مصرف منابع سایت site statistics را به نمایش گذاشته و نیز شامل لینک هایی است که تمام عملیاتی که معمولا به آنها نیاز دارید را در اختیار شما قرار می دهد.
در ادامه به بررسی گزینه های موجود در این دو نما پرداخته می شود.
 
 
 
کنترل پنل PLESK – ابزارهای کنترل پنل
 
آموزش های ارائه شده کار با کنترل پنل PLESK مربوط به نسخه 8.3 ویندوزی این نرم افزار است. همچنین تاکید بیشتری بر مفاهیم مورد نیاز یک کاربر از نوع Client/Reseller شده است. با این حال طوری ارائه خواهند شد که برای استفاده یک کاربر معمولی یا User نیز مناسب باشند. در این مقاله به بررسی گزینه های موجود در نمای Desktop و Standard پرداخته شده است.
گزینه های موجود در نمای رومیزی
 
نمای رومیزی دراصل دارای سه بخش است :
Tools : این گروه شامل لینک هایی برای اجرای انواع عملیات کنترل پنل است. شما می توانید به راحتی این لینک ها را حذف کرده یا اضافه نمایید.
Statics : این بخش شامل آمار مصرف منابع موجودی هاستینگ مانند تعداد دومین ها در حساب شما، مصرف ماهیانه ظرفیت هارددیسک و پهنای باند و تعداد صندوق های دریافت ایمیل در دومین های میزبانی شده شما.
Favorites : این گروه شامل چهار لینک میانبر می باشد که به ترتیب نوع در چهار برگه مرتب شده اند: برگه Domains که لینک های میانبر به سمت دومین های مورد علاقه شما را نشان می دهد. برگه Mail Accounts که لینک های میانبر به سمت اکانت های ایمیل مورد علاقه شما را نشان می دهد. برگه Shortcuts که سایر لینک های میانبر که مربوط به دومین یا اکانت های ایمیل نباشد را نشان می دهد. برگه Recent که آخرین ده صفحه ای از کنترل پنل را که با آن کار کرده اید نشان می دهد. گروه Favorites همچنین یک ابزار جستجو برای پیداکردن دومین ها و اکانت های ایمیل فراهم کرده است. برای استفاده از این ابزار کافی است ضابطه یا شرط جستجو (search criteria) را شامل ترکیبی از انواع کاراکترها نوشته و روی دکمه Search کلیک کنید. این جستجو حساس به کوچک و بزرگی حروف (case insensitive) است.
استفاده از ویزارد
 
ابزارهای جادویی یا همان ویزاردها، انتخاب هایی در نمای رومیزی هستند که به وسیله آنها می توانید کارهای موردنظر خود را به انجام برسانید. هر ویزارد شامل یک سری از صفحات متوالی است و هر صفحه نیز دارای دستورالعمل هایی است که شما را برای انجام عمل مورد نظرتان راهنمایی می کند.
گزینه های موجود در نمای استاندارد
 
صفحه هدایت در سمت چپ واقع شده است و دسترسی به گزینه های مدیریتی زیر را فراهم می کند.
Home : از طریق این گزینه می توانید تنظیمات مربوط به حساب کاربری، مدیریت وب سایت ها و اکانت های ایمیل را انجام دهید.
Sessions : زمانی که صاحبان سایت یا صندوق های پستی به کنترل پنل خود وارد می شوند یا از طریق سرویس FTP به سرور متصل می شوند باعث بوجود آمدن session (نشست) یا گزینه کنترل تماس می شوند که می توانند آنها را نظارت کرده یا به فعالیتشان خاتمه دهند.
Help Desk : گزینه راهنمای سیستم که در کنترل پنل شما تعبیه شده است. اگر فراهم کننده هاستینگ شما از آن استفاده می کند دراینصورت شما می توانید گزارش مشکلات خود را به کارمندان بخش فنی هاستینگ خود ارائه داده و درخواست کمک کنید.
Help : یک سیستم راهنمای کامل در مورد نحوه مدیریت کنترل پنل و چگونگی تنظیمات مربوطه در اختیار شما قرار می دهد.
Log Out : زمانی که کار شما با کنترل پنل تمام می شود با کلیک کردن روی آن می توانید به نشست خود خاتمه دهید.
 
 
 
 


در همین زمینه